dijous, 21 de març del 2013

L'Estat amenaça de retirar l'ajut als trasplantaments

Condiciona les subvencions al compliment del dèficit
El sistema català de donació i trasplantaments d'òrgans, líder mundial, veu amenaçada l'ajuda de 126.000 euros de l'Estat per a coordinació i formació d'especialistes. Foto: Manolo García 
El govern espanyol va fer ahir un pas més en la pressió a les autonomies perquè compleixin l'objectiu de dèficit imposat per l'Estat. Va amenaçar de retallar les subvencions destinades al sistema de donació i trasplantaments a les comunitats autònomes que incompleixin el límit de dèficit que imposa l'estat espanyol, del 0,7% aquest 2013. Un dèficit que, per cert, la Generalitat ja ha deixat clar que no pensa complir, perquè significaria el desmantellament de part de l'estat del benestar. L'ajut als trasplantaments forma part de les partides de sanitat, educació -beques- i serveis socials, entre d'altres, que el govern espanyol no pensa pagar a les autonomies que incompleixin.

Les alarmes es van disparar ahir al matí durant una reunió al ministeri de Sanitat, en què els responsables autonòmics dels trasplantaments van saber que autonomies com Catalunya, el País Valencià i Andalusia tindrien dificultats per cobrar . El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, però, va intentar frenar l'alarma quan va "matisar" que a l'hora de decidir les subvencions, l'Estat valorarà els "esforços" en la reducció del dèficit. La mesura tindria una afectació significativa a Catalunya, líder mundial en trasplantaments i on s'atenen pacients d'altres comunitats sense programes de cor o fetge. Per això el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Pere Montserrat, va afirmar ahir a l'ARA que la mesura és de "difícil aplicació".

Les ajudes que Madrid vol retirar representen 126.000 euros a Catalunya. Concretament, són 42.000 euros per a coordinació internacional de trasplantaments, de la qual s'encarrega l'OCATT, i 84.000 euros per mantenir la coordinació entre els hospitals a l'hora d'avisar de possibles donants. La restricció "afectaria aquesta tasca que no és la que més es veu, però si no hi ha donants, no hi ha trasplantaments", destacava Montserrat. Encara no ha sortit la convocatòria per optar a les ajudes, que es preveu per a l'abril. Malgrat que les xifres no són gaire elevades, ajuden a mantenir l'alt nivell de formació dels professionals. El director de l'espanyola Organització Nacional de Trasplantaments, Rafael Matesanz, va avisar que les subvencions "són la base del model de trasplantaments" i que en depèn tota l'estructura de coordinació.

La mesura va encendre l'oposició. Mentre l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa portava el cas a la Comissió Europea perquè "vulnera els tractats europeus", el PSOE i IU demanaven la compareixença de la ministra de Sanitat, Ana Mato, perquè s'expliqui sobre una decisió que la Junta d'Andalusia ja va advertir que és "intolerable".

El govern del PP ja va bloquejar el 2012 algunes transferències com la subvenció d'1,6 milions d'euros per al Macba i també ha amenaçat de fer-ho amb 15 milions d'ajudes a l'agricultura. I el 2011 el govern del PSOE també va aturar una transferència a les biblioteques catalanes. Amb els trasplantaments, però, s'amenaça amb una cosa tan sensible com la salut.

L. Bonilla // M. Colomer
21/03/13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies